He, me moeder roepte me net
- Details
- Madeleine blogt
In onze Nederlandse taal zijn Engelse woorden niet meer weg te denken. We computeren de hele dag, Googelen ons suf, halen een bite te eten, bloggen ons door het leven en publishen op websites. En hoe slecht is het taalgebruik! Het lijkt wel een trend om samengestelde woorden los te schrijven. Om overmatig veel Engelse woorden te gebruiken terwijl er prima Nederlandse woorden voor zijn? En hoe vaak zie je het gebruik van een 'd' terwijl het toch echt een 't' moet zijn.
Daarnaast is er het toenemende gebruik van 'me' in de bezittende zin van 'mijn'. Of zie je bijzondere vervoegingen van sterke werkwoorden. Kijk maar eens naar de commentaren op Facebook, Twitter en andere sociale media. Een recent voorbeeld is het commentaar van iemand die onder een bericht over de dood van Robin Williams schreef 'Jammer dat hij zelfmoord heeft geplogen.'
Nog een paar willekeurige voorbeelden:
- Ik ben een lief hebber van destination marketing.
- We hebben een jaren lange ervaring met het bouwen van web sites opgedaan.
- Onze target is het pleasen van de customer.
- Ons bedrijf dealt met uw wensen.
- We matchen opdracht gevers en opdracht nemers met elkaar en over handigen ze zo de juiste tool.
- Nu gebeurd dit meestal van af een stijger.
- Me telefoon is gisteren gejat.
- Me ma roepte me net aan tafel en daar om moest ik....
Nee, bovenstaande zinnen zijn geen grap. Ze staan echt zo op blogs, op websites en in commentaren.
Ik heb een tip voor de schrijvers: volg een korte bijspijkercursus (ja, één woord).
Maar goed taalgebruik begint volgens mij toch op school. Er moet meer aandacht komen voor de Nederlandse taal. Niet alleen in het gebruik van samengestelde woorden, maar ook voor het gebruiken van Nederlandse woorden. Zodat we weer weten dat een bedrijf als doel heeft de klant tevreden te stellen. Dat iets meestal vanaf een steiger gebeurt -met een t- ; dat iemand een liefhebber is en dat 'mijn' moeder me gisteren aan tafel riep.
Dit moet een target worden. Very Quick. Want de Nederlandse taal wordt almost onlees.baar.