Tegen de bakker, voor de bakker

MdW tekstDeze week was de hastag #tegendebakker trending op Twitter. Tienduizenden ZZP'ers die lieten weten wat ze soms van potentiële opdrachtgevers te horen krijgen wanneer ze het hebben over hun tarief. En weet je nu wat het gekke is: het zijn vooral tekstschrijvers en andere creatieven te maken krijgen met onderhandelingen, verzoeken om gratis te werken of in ruil voor 'vermelding' op een website.

Loodgieters hanteren een vast tarief en ook vaak nog eens voorrijkosten. Volgens mij zijn er niet veel mensen die gaan onderhandelen over het tarief van de loodgieter die een lekkage moet komen verhelpen. En inderdaad. Ook bij de bakker ga je niet in onderhandeling. Het brood kost zoveel. Dat weet je. Dus je koopt het wel of niet. Hetzelfde geldt voor supermarkten. Iemand ooit aan de bedrijfsleider gevraagd of de koffie voor de helft van de prijs kon?

Waarom dan zo vaak onderhandelen bij tekstschrijvers?

Wellicht komt het omdat veel mensen het niet als een 'vak' zien. Juffrouw Jannie van de receptie kan toch ook een 'leuk' stukkie typen voor de website? Uh, nee. Tenzij juffrouw Jannie verstand heeft van het schrijven van webteksten. Omdat ze daarvoor geleerd heeft, bijvoorbeeld. Of een training heeft gevolgd waardoor ze in ieder geval de basiskennis in huis heeft.

Misschien komt het omdat veel mensen denken dat je als tekstschrijver het allemaal wel even uit je mouw schudt. Hoe lang kan het duren voor je een 'verhaaltje' hebt gemaakt. En die webtekst herschrijf je toch 'even'? Wat zeg je? Drie uur? Mijn zwager heeft een kennis die een vriendje heeft die het in één uur doet.

Maar zeg nou zelf. "Ik help je met het herschrijven van je webteksten en geef tips voor je website zodat jij meer klanten krijgt" klinkt toch beter dan "Door het herstructureren en herpositioneren van de bedrijfsuitingen zowel tekstueel als technisch, is het mogelijk het er een uitbreiding zal komen van het aantal klanten.''

En daarvoor schakel je dus  een tekstschrijver in! Dan komt het helemaal voor de bakker.

Plaats reactie