Lira en Pictoright winnen rechtszaak tegen Gemeente Leiden

EurosWinst voor Lira en Pictoright: woensdag 17 december deed de rechtbank in Den Haag uitspraak in de procedure, aangespannen door Lira en Pictoright tegen het archief van Erfgoed Leiden (voorheen Regionaal Archief Leiden).

 Oordeel van de rechtbank is dat de gemeente Leiden, voorafgaand aan het online zetten van haar archief van ruim 750.000 krantenpagina’s, toestemming nodig had van de bij Lira en Pictoright aangesloten freelance tekst- en beeldmakers van wie werken zijn opgenomen in het digitale archief.
 
Lira en Pictoright zijn de procedure in 2013 gestart, nadat twee jaar durende onderhandelingen tussen partijen op niets uitliepen. Zowel het archief als de gemeente Leiden (waar het archief onderdeel van uitmaakt) bleken niet bereid om een collectieve regeling te treffen met Lira en Pictoright ten behoeve van de rechthebbende freelance journalisten en beeldmakers.
 
Zo’n regeling biedt instellingen zoals Erfgoed Leiden de mogelijkheid om op eenvoudige wijze toestemming te krijgen om (kranten)archieven online te plaatsen, zonder dat zij elke freelance schrijver en beeldmaker afzonderlijk om de wettelijk benodigde toestemming hoeven te vragen. Niet alleen voor de rechthebbenden, maar ook voor de archiefinstellingen is een collectieve regeling veruit de meest praktische en efficiënte weg om grootschalige digitaliseringsprojecten mogelijk te maken.

Blij met gelijk

Lira en Pictoright zijn verheugd dat de rechtbank hen in het gelijk heeft gesteld. Nu de rechtbank bevestigd heeft dat het archief inbreuk maakt op de auteursrechten van de journalisten en beeldmakers, hopen zij dat partijen alsnog toekomstbestendige afspraken kunnen maken. Lira en Pictoright blijven bereid om het gesprek daarover aan te gaan.

Plaats reactie