Het is geen vergelijk, maar toch...

MdW Tekst en communicatieVeel ZZP'ers hebben er last van, of komen er zelfs door in moeilijkheden: bedrijven en instanties die betalingstermijnen van wel 90 dagen hanteren. Voor kredietbedrijf Graydon reden om eens te kijken wat er gebeurt wanneer er bij de kassa van Albert Heijn een betalingstermijn wordt afgedwongen van 90 dagen. Het is natuurlijk geen vergelijk, maar toch...

Met de video wil Graydon er de aandacht op vestigen dat de meeste kleine ondernemers (tot 10 werknemers) te laat wordt betaald. OpenCompanies, een database met kredietinformatie van bedrijven stelt dat maar 14 procent van de  kleine ondernemers zijn rekening altijd binnen de wettelijke betalingstermijn betaald krijgt. Gemiddeld blijkt 40 procent meer dan een maand te laat betaald te worden. Dat het om veel geld gaat wordt duidelijk uit de cijfers: in totaal 1,2 miljoen kleine ondernemingen hebben samen tenminste 720 miljoen euro aan te laat betaalde rekeningen openstaan. Volgens OpenCompanies laten 'heel wat zzp’ers en kleine ondernemingen niet enkel veel euro’s liggen, maar lopen ze ook financiële risico’s door verminderde liquiditeit'.

Met de rug tegen de muur

Dat kleinere ondernemers vaak niet anders kunnen dan de betaaltermijn van de opdrachtgever accepteren komt volgens OpenCompnies omdat die opdrachtgevers niet voor het oprapen liggen. De sinds 16 maart 2013 van kracht zijnde Wet Betalingstermijnen heeft vooralsnog weinig effect. Wordt die wetregelgeving wel strikter toegepast dan draaien de kleinere ondernemers niet op voor de rente van de grotere spelers in de markt.
Meedoen? Teken de petitie.

Plaats reactie