Spatie of niet? Het maakt een groot verschil

Blog-Tumiso-PixabayHeb je zin in een hoofd menu? Of ga je liever voor boeren met worst of oude kaaskroketten? En eet je die dan in een weg restaurant of kies je voor een sport café? Je ziet, het onjuist gebruik van spaties maakt een groot verschil!

 

Wat is onjuist spatiegebruik?

Wikipedia meldt: ‘Onjuist spatiegebruik is het verschijnsel dat woorden die deel zijn van een samenstelling los van elkaar worden geschreven, met een spatie ertussen, terwijl de spellingsregels voorschrijven dat ze aan elkaar of met een liggend streepje moeten worden geschreven.’

Logisch toch? Want spellingsregels zijn spellingsregels. Maar je ziet steeds vaker het onjuiste gebruik van spaties.

Dat kan overigens heel grappig zijn, zoals je op foto’s van het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik kunt zien. Want waar kun je toch die plantjes slaan waar het bordje ‘sla plantjes’ naar verwijst? Of goed strooien, zoals een levensmiddelenwinkel aangeeft bij de aanbieding ‘strooi goed’. En een ‘oranje bal’ is een bal in de kleur oranje terwijl Oranjebal een feest is ter ere van Koningsdag.

Spellingscontrole is niet het antwoord

Spaties. Ook een spellingscontrole helpt niet want ook hier zie je de ‘Engelse ziekte’. Dit is een benaming voor het onjuist spatiegebruik door woorden los te schrijven volgens de Engelse schrijfwijze. Zo zal de spellingscontrole zal het woord ‘driegangenmenu’ onderlijnen waardoor je denkt dat het fout is en je het moet schrijven als ‘drie gangen menu’.

Al heb je in het Engels toch ook samengestelde woorden die, los geschreven, een andere betekenis krijgen. Er is een verschil tussen ‘show room’ of ‘showroom’.

Handig weetje

Wil je weten of een woord aaneengeschreven moet worden? Let dan op de klemtoon. In een samengesteld woord hoor je één klemtoon. Bij brandweerauto ligt de klemtoon uitsluitend op ‘brand’. Schrijf je het los dan krijg je drie keer een klemtoon: op ‘brand’, op ‘weer’ en op ‘auto’. Hardop voorlezen kan dus in veel gevallen helpen om snel te bepalen of er een spatie komt, of niet.

Foutief gebruik van spaties wordt niet zelden gecombineerd met ontbrekende interpunctie leidt tot nog meer hilariteit. Want wat wordt bedoeld met de tekst ‘Pas op los lopende kinderen’? Of ‘Scheidsrechters te kort er moet aan gestuurd worden op nieuwe aan was.’
Maak jij hier nog chocola van?

Wil je ook teksten waar je wel chocola van maakt? Bel of mail me en ik kijk met je mee, pas je teksten aan of help je met het schrijven van nieuwe teksten. Want mee lezen is toch echt iets anders dan meelezen en je wilt toch niet dat je klanten je in schakelen als je wilt dat ze je inschakelen!

 
Plaats reactie